Door de lage stand van grond- en rivierwater neemt de dreiging van verzilting sterk toe. Veel agrariërs hebben onvoldoende kennis over deze problematiek. Hierdoor dreigt deze verzilting een negatief effect op de land- en tuinbouw te hebben. De Salt Farm Foundation wil graag hun kennis over de verzilting delen.

Zilt Proefbedrijf Texel

Terwijl het vanwege de droogte in Nederland voor de meeste gewassen code rood is, staan deze er op het proefveld van Zilt Proefbedrijf Texel prima bij. Op dit terrein worden gewassen in opdracht van Salt Farm Foundation geïrrigeerd met verschillende zoutconcentraties. Irrigeren met brak water is natuurlijk niet ideaal, maar droogteschade is in veel gevallen nog erger. En met de juiste gewassen hoeft het geen probleem te zijn.

“In de afgelopen 10 jaar heeft het Zilt Proefbedrijf voor ons meer dan 840 verschillende rassen getest. Hierdoor beschikken wij over veel informatie en weten wij tot welke zoutconcentratie planten het wel of niet doen”, vertelt Marc van Rijsselberghe directeur Salt Farm Foundation (SFF). SFF wil deze kennis graag met nog meer boeren delen – lokaal en internationaal – om daarmee een bijdrage te leveren aan het realiseren van betere oogsten en een wereld zonder honger.

Salt Farm Foundation Kenniscentrum

Begin juli lanceerde SFF een online kenniscentrum over de verzilting van landbouwgronden en hoe daar mee om te gaan. Momenteel is deze site nog voornamelijk gericht op boeren in landen waar verzilting van de grond al langer een groot probleem is (zoals bijvoorbeeld Bangladesh). Maar ook voor Nederlandse agrariërs is deze kennis van belang om de landbouw te innoveren en klaar te maken voor een onvermijdelijke verzilte toekomst.

Steeds meer Nederlandse boeren ondervinden dat hun land aan het verzilten is. Door aanhoudende warmte zakt het zoete grondwater en daardoor komt het zoute kwelwater naar boven, met alle nadelige gevolgen van dien. Dankzij jarenlang onderzoek en testen weet SFF welke planten goed bestand zijn tegen deze verzilting. Daardoor kan SFF boeren adviseren hoe zij ondanks het opkomende zilte grondwater toch een betere oogst kunnen realiseren. Ga naar www.saltfarmfoundation.com voor meer informatie.

 

bron: EVMI