Een week nog dan zit het jaar 2019 er al weer op. Bij velen van u is het seizoen 2020 al weer begonnen en staan de planten er al weer in of u bent aan het voorbereiden. Bij andere loopt het seizoen gewoon door zoals fruit en vollegrond. Hoe dan ook bij velen wordt er tussen Kerst en Oud /Nieuw gas teruggenomen.  Het jaar wordt geevalueerd, hoe waren de prijzen? hoe was de kwaliteit en opbrengst?  Uiteindelijk moet er ook brood op de plank komen.

Waar vroeger bij het begrip "kwaliteit"alleen produktkwaliteit bedoeld werd omvat tegenwoordig het begrip "kwaliteit" naast de prodktkwaliteit ook de gehele bedrijfsvoering.

Ik las enkele weken terug een colum van een teler, die constateerde dat hij dit jaar al 9 audits had gehad. Een herkenbare constatering. GlobalGAP/ GRASP/ on the Way to PlanetProof / BRC en / of IFS zijn tegenwoordig vrij gangbaar voor bedrijven die telen en verpakken.

In  systemen zoals BRC en IFS zitten onzettend veel overlap.Vanuit de praktijk gezien zou je zeggen schuif ze in elkaar. Helaas hebben we te maken met commerciele norm eigenaren. Bij versie 8 van BRC "Food" zie je dit duidelijk. In deze versie zie je ook de kloof tussen de grotere levenmiddelen bedrijven en de relatief kleinere bedrijven in onze sector. Een" foodsafety culture plan" prachtig maar hoe implementeer je zoiets op onze "platte"bedrijven?

Auditoren schrijven tegenwoordig geen rapport meer voor  het bedrijf / klanten van het bedrijf maar voor de reviewer.                                                  

Zijn we hiermee niet doorgeschoten? Met dank aan alle commerciele normeigenaren? Kan een auditor nog wel vrijuit een audit uitvoeren, of voelt hij continu de dwingende ogen van de normeigenaar?

Het lijkt erop dat IFS "Food" het komend jaar met de nieuwe versie 7 een andere weg inslaat. Terug naar de basis, de werkvloer daar gebeurt het. Van daaruit toetsen of de ondersteunende documentie klopt.  Auditoren schrijven weer een rapport waar een bedrijf / klanten van het bedrijf iets mee kunnen.

Droom / werkelijkheid we zullen het zien het komend jaar.

Samen met u maken we ook in 2020 een ondersteuningspakket afgestemd op uw wensen en eisen. Dit kan zijn een eenmalig bezoek maar ook een compleet pakket van opzetten, certificeren en onderhoud. Belangrijk is dat u er mee uit de voeten kunt en waar mogelijk een meerwaarde oplevert.

Kerstkaart 2019 WKC