Er zijn vele manieren om knaagdieren te beheersen. Als niets meer helpt, kunt u chemische middelen inzetten.

Knaagdieren zoals muizen en ratten kunnen een lastig probleem vormen op uw (agrarische) bedrijf. Ze knagen aan alles wat los en vast zit en verspreiden ziektes.

Wanneer u knaagdieren wilt beheersen met professionele chemische bestrijdingsmiddelen (anti-coagulantia), heeft u een licentie knaagdierbeheersing (KBA) nodig.

Binnen of buiten?

Knaagdierbeheersing op agrarische bedrijven valt tot op heden uiteen in twee delen: binnen bedrijfsgebouwen en buiten bedrijfsgebouwen. KBA geldt alleen voor binnen. KBA-GB geldt voor zowel binnen als buiten bedrijfsgebouwen. Als u op uw bedrijf buiten gebruiksgebouwen, anticoagulantia wilt toepassen, dan moet uw bedrijf ook gecertificeerd zijn door het Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB).

Heeft u al een licentie gewasbescherming? Dan kunt u een kennisbijeenkomst met het thema 'KBA' volgen. Hiermee beschikt u over een licentie KBA.

In de brochure Knaagdierbeheersing kunt u lezen welke licentie u nodig heeft.

Let op

Vanaf 2022 gaat het CTGB de toelatingen voor anti-coagulantia wijzigen. Voor steeds minder middelen is dan de licentie KBA toereikend. Geleidelijk aan zal voor steeds meer middelen gaan gelden dat de licentie KBA-GB noodzakelijk is.

De verwachting is dat per 2026 de licentie KBA voor geen enkel middel toereikend is

Meer informatie over knaagdieren en knaagdierbeheersing in het kennisdosier op Groen Kennisnet.